skip to Main Content

Strona główna Forum Formy życia Życie zakonne Paulini – Zakon Świętego Pawła Pierwszego Pustelnika

Otagowane: ,

Przeglądasz 5 wpisów - 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    o. Andrzej Grad
    Spectator

ok, rzucam pierwszy temat i mam nadzieję, że reszta ruszy za mną:)

Informacje o Zakonie Paulinów można znaleźć na paulini lub nieco szczegółowiej na Powołania Paulini
    Dostępny jest też kanał na YT: You Tube

Zakon Paulinów najczęściej jest kojarzony z Jasną Górą, ale to nie jedyne miejsce posługi białych braci. Posługujemy przede wszystkim w Polsce, ale jesteśmy obecni w wielu innych krajach. W paulińską posługę wpisuje się stan bracki oraz klerycki (bracia i ojcowie).

Jeśli miałby ktoś jakieś pytania, spostrzeżenia to zapraszam do dyskusji.

Jaro
    Spectator

Ojciec Tomziński powiedział kiedyś, że kto nie rozumie miejsca, jakie zajmuje Maryja jasnogórska w sercach Polaków, nigdy nie zrozumie ducha naszego narodu. To mi zapadło bardzo mocno w pamięć.

o. Andrzej Grad
    Spectator

Niewątpliwie Maryja jest mocno związana z naszą Ojczyzną.

Karol
    Spectator

Witam serdecznie ja może z nietypowym pytaniem Ale odpowiedzi nie mogę nigdzie znaleźć. Chciałem die zapytać o braci zakonnych czy oni jak wiele księży twierdzi są od wynies posprzataj pozamiataj czy mają normalne zajęcia jakieś swoje obowiązki chodzi mi tu konkretnie o zakon paulinów

o. Andrzej Grad
    Spectator

Wybacz Karolu, że ze lekkim opóźnieniem, ale czas wakacji rządzi się własnymi prawami.
    Bracia w Zakonie mają swoje obowiązki, które podejmują w zależności od klasztoru. Inaczej ta posługa będzie wyglądała na parafii inaczej np. na Jasnej Górze. Jest niewątpliwie posługa towarzyszące kapłanom, ale nie odbierał bym tego jako “przenieś, podaj…”

Przeglądasz 5 wpisów - 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.
Back To Top